onsdag den 7. juli 2021

Frederiksborg Amts Avis m.fl. - Nemmere adgang til gratis mad

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske Næstved, Sjællandske Slagelse, Nordvestnyt Holbæk/Odsherred, Nordvestnyt Kalundborg, Dagbladet Ringsted, Dagbladet Køge og Dagbladet Roskilde den 26. april 2021 -


I takt med den fortsatte Coronapandemi oplever vi en trist og voksende tendens: Madfattigdom. Heldigvis bliver det nu nemmere for madfattige danskere at modtage god, gratis overskudsmad.

GratisMad.dk består af en lettilgængelig gratis digital platform på mobil og web, som gør det nemt for fattige familier, hjemløse og andre socialt udsatte at få nem og hurtig adgang til gratis mad på en værdig måde. Platformen vil også kunne bruges til, at flere lokale donorer af overskudsmad, for eksempel supermarkeder, fødevareproducenter, grossister og lignende let kan komme i direkte kontakt med lokale aftagere som væresteder, herberger, velgørende organisationer og andre lokale initiativer mod madspild.

Derved bliver disse forvandlet til lokale madbanker og kan hurtigere og nemmere komme i direkte kontakt med velgørende organisationer og modtagere. GratisMad.dk er udviklet af Stop Spild Af Mad og PlanMiljø med støtte fra Lemvigh-Müller Fonden.

Siden betatest-lanceringen af GratisMad.dk lige før påske er der allerede skabt stor interesse for platformen. Flere detailkæder og fødevareproducenter har allerede taget platformen GratisMad.dk i brug, og flere modtagerorganisationer har bedt om at komme på listen. Mange madfattige borgere har allerede givet positivt feedback.

GratisMad.dk er allerede besøgt knap 13.000 gange, siden platformens lancering, og platformen ligger allerede nummer et på Google, når man søger på »gratis mad«.
 
Lokal løsning
Fødevarebranchen har længe efterspurgt initiativet. Her får man både mulighed for at støtte sit lokalsamfund og samtidig spare CO2 og transport, da GratisMad.dk er en lokal løsning, der netop ikke kræver lang transport, stort lager og omfattende logistik.

Platformen vil også automatisk sørge for, at overskudsmaden bliver jævnt fordelt ud til alle modtagere på en demokratisk og retfærdig måde, så alle lokale modtagerorganisationer og initiativer, også dem som måske ikke er helt så kendte, får samme mulighed for at modtage overskudsmad som de store og mediekendte.