af Claus Bøgelund Nielsen, Vicedirektør i De Samvirkende Købmænd og Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad
bragt i Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske Næstved, Nordvestnyt Kalundborg, Nordvestnyt Holbæk/Odsherred, Dagbladet Køge, Dagbladet Roskilde, Dagbladet Ringsted og Sjællandske Slagelse den 7. april 2025 -
Generelt er fødevarepriserne herhjemme steget med knap 25 % siden slutningen af 2021. Og de seneste tal fra YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad afslører, at hver 5. dansker er bekymret over stigende fødevarepriser.
De nyeste tal fra Landbrug & Fødevarer viser at tilbageholdenhed, tilbudsjagt og opsparing præger forbruget. Flere danskere har over de senere år ændret deres indkøbsvaner og fokuseret på at finde tilbud og købe billige fødevarer. Forbruget har over de senere år flyttet sig og forbrugerne har meget stort fokus på prisen.
Beredskabsstyrelsens anbefaling
Kampen mod madspild er med andre ord ikke længere "nice to have" men "need to have" - og ikke kun for kloden og klimaet, men for økonomien, stabiliteten og ikke mindst forsyningssikkerheden. I Danmark kan man mærke en stigning i salget af "prepper"-varer, såsom flaskevand, batterier og mange former for fødevarer.
For snart et år siden udsendte Beredskabsstyrelsen en vigtig anbefaling: Alle husstande bør kunne klare sig selv i tre døgn uden ekstern hjælp. Det betyder, at vi skal have forsyninger af vand, mad, medicin og andre fornødenheder derhjemme. Allerede før den anbefaling havde omkring hver femte husstand et nødberedskab. I november 2024 viste en ny undersøgelse, at tallet var steget til cirka en tredjedel. I dag er tallet er formentlig langt højere.
Men nødlageret af fødevarer skal ikke bare stå og samle støv. Mad på dåse, tørvarer og flaskevand har lang holdbarhed - men dog ikke uendelig. Hvis vi en dag får brug for vores lager, skal maden stadig kunne spises og flaskevandet drikkes.
Derfor bør vi alle huske at tjekke holdbarhedsdatoerne og spise af lageret med knækbrød, makrel i tomat, dåsetun, kikærter og hvad vi ellers har lagt på lager - og drikke af flaskevandet i tide. På den måde undgår vi madspild - og sørger samtidig for, at beredskabet er opdateret og klar, hvis krisen rammer.
Husk også at tjekke datoerne på dit beredskab, spis af det gamle - og fyld så op med nye fødevarer løbende.