bragt i DenOffentligeSektor.dk den 6. januar 2012 -
http://www.denoffentligesektor.dk/blog/mindre-madspild-kan-skabe-tusindvis-af-nye-jobs-i-danmark
Enig, Fru Statsminister, i din nytårstale: vi skal have gang i væksten og gang i mange nye jobs i Danmark. Vi står på tærsklen til et paradigmeskift af dimensioner.
Mindre madspild har stor potentiale til at skabe mange tusinde nye jobs i Danmark og samtidig give det danske samfund besparelser for over 16 mia. kr. om året.
Madspild på skoleskemaet
Den anderkendte kok Bo Jacobsen har i en artikel sammen med mig for nylig påpeget, at husholdning skal tilbage på skoleskemaet. Danskerne har glemt, hvordan man holder hus. Danske børn har ingen fornemmelse for madlavning. Ifølge Landbrug & Fødevarer er børn og unge de største madspildere. Husholdning og dannelse om forebygning af madspild i skolerne har potentiale til at skabe nye jobs.
Mindre madspild på hospitalerne
Årlig madspild i storkøkkener skønnes til 15.750 tons. Dette sker bl.a. på hospitaler, hvor det skønnes, at 40% af indholdet på tallerkenen smides ud, fordi portionerne ikke er tilpasset den enkeltes appetit. Patienterne får i dag maden serveret af sygeplejersker eller rengøringsassistenter, som ikke opfatter servering af mad som deres primære opgave.
Hvis man dermod ansætter folk, som har til deres hovedopgave at servere maden og sørge for at patienterne spiser op, vil man både skabe nye arbejdspladser samt mindske penge- og ressourcespildet.
Mindre madspild i detailhandlen
Det årlige madspild i den danske detailhandel skønnes at være 46.000 tons. Meget af det madspild bliver sendt på forbrændingen, da det er for besværligt for butikkerne at pakke maden ud af emballagen og sende det til biogas-anlægget. Men hvis man derimod skaber nye arbejdspladser og ansætter mennesker til at tage det dårlige mad ud af emballagen og køre madspildet til biogasanlæg, vil man bidrage til bedre udnyttelse af ressourcer samt skabe nye jobs.
Fra madspild til velgørenhed
I Østrig findes der sociale supermarkeder, som fra landbrug, fødevareproducenter og detailhandelen indsamler og videresælger gode overskudsfødevarer, der ellers skulle destrueres. Salget sker til en tredjedel af den oprindelige pris, således at det ikke er ren velgørenhedsforretning. I takt med stigende fattigdom i Danmark kan disse sociale supermarkeder også være opagte muligheder - og bidrage til bekæmpelse af fattigdom.
Der er mange muligheder i de grønne jobs - der er mange jobmuligheder i mindre madspild. Men der er brug for vilje, engagement og samarbejde fra alle sider.
Og tiden er nu.