mandag den 7. januar 2013

Jyllands-Posten - Befri de uperfekte fødevarer

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 7. januar 2013 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2013/01/07/uperfekte/


Du står i køen i butikken. Blandt dine indkøb er en net med appelsiner, fløjet til Danmark fra Langbortistan. Ved kassen påpeger kassedamen venligt, at een appelsin i nettet er dårlig og tilbyder dig derefter at smide dem ud, så du kan få et nyt net. Hvad gør du? Du ved, at kassedamen smider hele nettet ud, så både den ene dårlige appelsin - og de ni gode - bliver kasseret. Vil du købe dem alligevel, også på trods af undrende blikke fra andre i køen? Eller vælger du den nemme løsning og lader hele nettet ryge ud?

Forleden var jeg i den samme situation i mit lokale supermarked. Jeg valgte at købe hele nettet med appelsiner, også på trods af løftede øjenbryn fra andre i køen, samt fra kassedamen. Så hjem med appelsinerne, frasortere den dårlige, vaske de ni gode - og så var dét madspild undgået.

Men eksemplet gælder ikke kun appelsiner - det er almindelig praksis i detailhandlen. Er een clementin i nettet dårlig, smides alle clementiner ud. Har konservesdåsen fået et hak, men er stadig fint forseglet, skal dåsen smides ud. Er cornflakes-kartonen beskadiget, skal den også ud - vel og mærke selvom cornflakesene stadig er pakket ind i en forseglet plastikpose indeni kassen.

Er kiksepakken delvis åben (mens kiks indeni er pakket fint ind i ekstra plastikforsegling) skal hele pakken ud. Er et par æbler stødt, eller har en klase bananer lidt brune pletter, ryger de ud. Er agurken eller guleroden krum, skal de heller ikke regne med langt liv i butikken. Osv, osv - listen er lang.

Men hvad med mug, vil skeptikere nu sikkert sige. Ja, muggen mad skal man naturligvis ikke spise. Et muggent stykke rugbrød kan nemt ”smitte” hele pakken - så her skal hele pakken ud. Det siger sig selv.

Men gode fødevarer kan og bør reddes, hvis deres eneste fejl er, at de har ”været i selskab med beskadigede kollegaer”, og såfremt de ødelagte fødevarer ikke udgør elle har udgjort den mindste sundhedsrisiko for de gode fødevarer. I England har man flere ”andensorterings” butikker, hvor folk befrier og sælger uperfekte fødevarer, såsom de ovnnævnte stadig forseglede cornflakes eller krumme agurker, til stærkt nedsatte priser, så en del unødvendig madspild undgås. Måske kunne der være en idé for Danmark.