af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad
bragt i Effektivt Landbrug den 23. oktober 2025 -
På Avisen Danmarks facebookside kom et hav er grove og personlige angreb på min person, fordi folk desværre i dag kun læser overskrifter og sætter sig ikke ind i tingene. Efterfølgende ændrede Avisen Danmark artiklernes overskrifter og slettede de groveste kommentarer på deres facebookside.
Lad mig slå fast: foreningen Stop Spild Af Mad – under protektion af Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie – handler ikke om løftede pegefingre eller formynderi. Stop Spild Af Mad har i de seneste 17 år kommunikeret meget konstruktivt og meget løsningsorienteret. Og landbruget er ifølge nyeste tal fra Fødevareministeriet netop blandt de sektorer i Danmark, som genererede allermindst madspild (4,9 procent af Danmarks samlede madspild).
Desuden er det et stort fokus på at undgå madspild hos forbrugere, pga. stigende fødevarepriser. Nogle fødevarer er stedet med op til 31 procent, og inflationen er på det højeste niveau siden august 2023. Kaffe, okseog kalvekød og mejeriprodukter er bl.a. blevet dyrere. Faktisk siger tallene fra Madkulturens undersøgelse fra september, at hver 7. dansker bosat i Region Sjælland springer et måltid over, efter at fødevarepriserne er steget.
Det er underligt, at Halloween – som er ellers ikke er en dansk, men en amerikansk tradition (selvsamme land, som prøver at annektere Grønland, en del af det danske rigsfællesskab) – skaber så en ophedet debat. Folk har i dag en meget kort lunte på de sociale medier pga. overinformation, krig og krise – og er meget hurtige til at fordømme.
Jeg må indrømme, at har dog oplevet noget, som var meget værre. Gennem mine 17 år i kampen mod madspild og som offentlig person i medierne har jeg somme tider fået stalkere og dødstrusler, fordi jeg skriver om madspild i medierne. Dette har bl.a. gjort, at jeg har en hemmelig adresse i dag og jeg passer ekstremt godt på mit privatliv. Egentligt er det jo fuldstændigt surrealistisk at tænke på, at man kan få dødstrusler for at opfordre folk til at udnytte maden lidt bedre og til at spare penge.
