bragt i Jyllands-Posten den 12. oktober 2012 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2012/10/12/aebler/
Alle køber vi i stigende grad økologiske æbler i supermarkedet. Fordi vi håber, de er lidt sundere, og fordi vi dermed håber at gøre kloden, klimaet og miljøet en grøn tjeneste. Men ofte ser vi kun økologi-mærket og overser resten af emballagen, hvorved vi ikke opdager, at æblerne måske kommer hele vejen fra New Zealand, Chile eller Argentina. Hvilket jo ikke er specielt bæredygtigt på CO2-regnskabet.
Tilsvarende glemmer vi – måske specielt i byerne og i vores travle hverdag med job, familie, fritidsinteresser og venner, at æblesæsonen i Danmark lige nu faktisk er i fuld gang. Måske står der sågar i ens egen baghave derhjemme smukke æbletræer, som har brugt hele året på netop nu at kunne tilbyde os lækre, saftige og modne, danske æbler. Men alligevel oplever vi det som nemmere at købe æbler i butikken i stedet. Men er det også klogere…?
I hvert fald sker det samme år efter år efter år. Ifølge Landbrug & Fødevarers beregning produceres der årligt i Danmark omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i vores private haver - og kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten - svarende til en værdi af 50 mio. kr. omsat til priser hos dansk detailhandel - går til spilde. Og samtidig køber danskerne pligtskyldigt samme slags frugter i butikkerne - frugt som vel at mærke er fløjet ind fra Langbortistan.
Sidste år har Stop Spild Af Mad larmet en del i pressen og sendt flere opfordringer ud til danske haveejere om, at de skal huske at plukke deres frugt i havene. Og det hjalp faktisk lidt – folk blev lidt mere opmærksomme på at udnytte deres egne flugt, dele med naboer og give æblerne væk. I år gør vi det igen og opfordrer folk til for eks. at involvere sociale medier såsom Facebook og Twitter og spørge deres naboer om hjælp til at plukke. Har man selv ikke tid eller overskud til at få plukket sine æbletræer, vil man med garanti kunne finde venner og bekendte og andre frivillige til at tage tjansen. Og så kommer man da også hinanden ved. Flere kommuner er derudover begyndt at udlåne saftpressere til borgerne, så de kan udnytte deres frugt lidt bedre.
Dog skal det nævnes, at denne form for frugtspild i danskernes privathaver ikke den samme form for madspild, som f.eks. finder sted i detailhandlen, eftersom frugtspildet indgår i naturens kredsløb og er til gavn for vilde dyr. Mads Hansens danske folkevise fra 1868 ”Marken er mejet” påpeger klogt: ”Riv i marken let, det er gammel ret, fuglen og den fattige skal også være mæt.” Og det gælder ikke kun i marken men såmænd også under æbletræet. Nedfaldsæbler er vigtige fødekilder for fugle og gnavere – så lad altid en god portion nedfaldsæbler blive liggende.
Alligevel bør der være mad nok til alle – og finanskrise eller ej, er det sund fornuft at udnytte sin frugt i haven, når de nu alligevel hænger der.