mandag den 27. maj 2013

Jyllands-Posten - Tjener, der mangler en flue i min suppe

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 27. maj 2013 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2013/05/27/insektmad/


Så er der sommerfuglelarver, græshopper og skarabæer på menuen. FN’s nyeste rapport anbefaler at vi sætter insekter på menuen, fordi dette vil bidrage til at brødføde den voksende verdensbefolkning. Allerede to mia. mennesker spiser insekter i dag. Velbekomme!

FN fastslår nemlig, at der er god næring i insekter: 100 gram hakket oksekød kan snildt erstattes med en 100 gram sommerfuglelarve, som indeholder den samme mængde protein og oven i købet meget mere jern. I flere lande, bl.a. i Kina, regnes insekter desuden for et være en stor delikatesse.

De små kriblende væsner vurderes desuden til at være miljøvenlige, de kræver ikke det store landbrug, de formerer sig hurtigt, de udleder langt færre drivhusgasser, og de kræver meget mindre foder end kvæg og grise. Og skulle vi endelig nå dertil, at vi faktisk spiste insekter, ville vi sågar kunne leve med lidt spild hist og her, eftersom vi vel trods alt ikke definerer det som madspild, hvis insekter går til spilde. Eller vil spild af spiselige insekter i fremtiden måske blive opfattet som madspild? Vil fremtiden byde på insektlandbrug som Axelborgs nye branchegren?

Der findes flere ”survivor’s guide” bøger og hjemmesider om overlevelse i naturen, som faktisk anbefaler indtagelse af insekter, hvis provianten ophører. Der er faktisk intet nyt i dét.  Der nævnes dog i FN-rapporten, at vi vestlige forbrugere endnu ikke har taget insektkosten i brug (ja, altså bortset fra restaurant NOMA), fordi vi finder tanken en anelse frastødende.

No shit, Sherlock!

Fordi: hvem ved, hvor de insekter har været eller hvad de har spist, inden de havner på din tallerken. Skarabæer har for eksempel forkærlighed for at spise afføring fra dyr. Og tænk så bare en gang på mareridts-scenariet af, hvor henne mange larver frister tilværelsen henne…

Ingen tvivl om, at kunstige fødevarer og nye teknologiske løsninger indenfor landbruget i fremtiden vil, skal og må være med til at brødføde den voksende verdensbefolkning. Ingen tvivl om det. Men om insekter vil udgøre et supplement til eller sågar hovedretten i danskernes fremtidige kost, er straks sværere at forestille sig.

Men man skal aldrig sige aldrig - et aldeles uvidenskabeligt rundspørge i min nære bekendtskabskreds afslørede flere, der ”såmænd godt kunne se sig selv overleve på en kogt insekt-stuvning som strandet i ødemarken”.