onsdag den 3. december 2014

Politiken - Vi frådser i december - som var det en naturlov

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad


Det er nærmest en medarbejderpligt at frådse amok til firmajulefrokosten. Julen er over os, og med den er de mange firmajulefrokoster og andre former for julebespisninger for længst i fuld sving landet over. Og det er dejligt, fordi vi dermed skal hygge os med vores venner og kollegaer. Og især er firmajulefrokosten anledning til at giver den ekstra gas med både maden og de flydende varer, for det er jo chefen, der betaler.

Vi har arbejdet hårdt hele året igennem, og nu skal vi belønnes, og nu skal vi rigtig frådse. Sådan lyder julemånedens mantra, som vores mentalitet i december har udviklet og forankret som var det en naturlov. Landbrug & Fødevarer vurderer, at mad til en samlet værdi af 1,1 mia. kr. ender i danske skraldespande i løbet af december. Og spændende kunne det i den forbindelse være også at få tal på, hvor meget mad, der smides ud efter alle vores firmajulefrokoster og lignende arangementer. For vi kender jo allesammen til fænomenet: man går nærmest amok ved julebuffeten. Lige dér til firmajulefrokosten starter Julens frådsekultur og holder grebet i os til ind i januar, hvor vi ofte skal til at tænke i slankekur og lidt sparsommelighed. 

Derfor kan det være en god idé allerede nu at gå i gang med planlægningen, og hvis din arbejdsplads p.t. er ved at planlægge en julefrokost, så husk at give jeres mad-ansvarlige denne guide. Jo tidligere i planlægningen, desto bedre. Sammen med institutet AgroTech har jeg udarbejdet et par gode og nemme råd til, hvordan en firmajulefrokost bliver ’mad-ansvarlig’, og samtidig mindst lige så sjov og hyggelig.

Først og fremmest, skal man nemlig huske på, at vi ikke skal hygge os mindre, vi skal bare spilde mindre. Og så gør det heller ikke noget, hvis vi ikke tager seks kilo på i Julen. For mere er ikke ensbetydende med bedre.

Fælde nr. 1 til enhver firmajulefrokost er buffeten. Der er overdådige mængder julemad, vi går amok, og ikke kun folks maver men også skraldespanden bliver overspist. Og 3, 4 og 5 timer efter at vi grundigt har arbejdet os igennem julebuffeten, må resterne af maden ikke genbruges. Her skal man tænke på hvad man kan gøre, inden dette sker.

Vær ikke bange for at prøve noget nyt. I stedet for buffeten kan man overveje at lave en ’mad-ø’, hvor køkkenpersonalet øser op på gæsternes tallerkener. Derved slipper firmajulefrokostens gæster for at øse mere op på tallerkenen, end de kan spise og blive overmætte. Og samtidigt kan køkkenpersonalet have større kontakt med gæsterne og fortælle dem om alle de gode retter på tallerkenanretningen, for det er en glæde for enhver kok at fortælle gæsterne om maden.

De store fade kan udskiftes med mindre fade, og de store tallerkener kan udskiftes med en mindre størrelse.

Skiltning er også vigtigt. Fortæl dine kollegaer, at I aktivt arbejder på at mindske madspild ved små skilte på bordene, som for eks. siger ’du er velkommen til at fylde på flere gange’. Lige netop denne besked vil gøre det mere udbredt, at gæsterne ikke overfylder deres tallerkener på een gang (og kun spiser halvdelen), men tager mindre og flere gange.

Overvej at din arbejdsplads kan indføre et ’frameld’ gebyr til julefrokosten, så man betaler, hvis man melder fra i sidste øjeblik.

Få dine kolleaer til at støtte positivt op om projektet, for jo større opmærksomhed der er på at forebygge madspild til julefrokosten, desto større bliver de individuelle handlinger.

Brug erfaringer fra i år til næste års firmajulefrokost: Hvad lykkedes? Hvad lykkedes ikke? Hvad kunne gøres bedre? 

Og når det handler om julefrokosten i vores private hjem, kan der også være mange penge at spare. I vores seneste undersøgelse fra Coop Analyse og Stop Spild Af Mad har vi for første gang kortlagt danskernes madspildsudfordringer i Julen.

Af julemaden har vi alleroftest tilovers: rødkål (hos 73%), hvide kartofler (hos 64%), risalamande (hos 59%), flæskesteg (hos 56%) og and (hos 46%).

Hertil kommer, at vi danskere er gode til at gemme resterne fra julemiddagen, men vi ’gemmer for at glemme’. Resterne får oftest lov til at stå i køleskabet i mange dage, hvorefter maden bliver til madaffald, og vi smider den ud med god samvittighed.

Derfor skal du allerede nu begynde at indtænke resterne i dine kommende juleindkøb. Og ingen grund til at lave den gode rest af flæskesteg og kartofler stå alt for længe efter Julen: lav dem straks om til en god omgang biksemad, portionsopdel og frys, så har du god gratis overskudsmad i januar-februar, når dit madbudget er stramt.

Hvad familierne mere kan gøre for at undgå madspild i Julen, fortæller jeg i øvrigt om i det kommende TV program ’Pengerådgiverne’, som sendes på TV 2.

Velbekomme og glædelig Jul!