bragt på Arla.dk den 21. februar 2012 -
http://arla.dk/Arla-Forum/Blogs/Omtanker/Dato/2012/Fra-madspild-til-omtanke/
Hvad er det, der gør, at vi forbrugere er forargede over at se butikkernes overfyldte affaldscontainere – men når vi selv køber ind, tager vi altid den bagerste mælk i køledisken, selvom vi skal bruge al mælken samme dag? Når man peger fingre af andre, skal man huske, at tre fingre peger på een selv.
Alle har et medansvar
Den grønne tænketank CONCITOs nyeste undersøgelse peger på, at vi forbrugere er blevet bedre til at undgå madspild, og vi er blevet mere opmærksomme på at mindske madspild - hele 10% i forhold til 2011. Det er en god start. Men mindre madspild skal ej heller være en flygtig trend, som igen forsvinder med tiden, når andet stjæler vores opmærksomhed.
At undgå madspild forekom helt naturligt for vores bedsteforældres generation. Mens de yngre generationer ifølge undersøgelser fra Landbrug & Fødevarer ikke er gode til at tænke over madspild. I bund og grund handler det ikke om madspild alene – det handler om omtanke. Omtanke til vores natur, vores klima, vores planet og de dyr, som måtte lade livet for bare at havne i skraldespanden. Vi ved hvor galt, det står til med klimaet. Al Gore har gentagne gange åbnet vores øjne for, hvad vi gør med vores planet, og hvilke konsekvenser vores forbrug og overforbrug forårsager. Da jeg for nylig talte om madspild på en tysk regeringskonference i Bonn, snakkede jeg med folk fra både Kenya og Ghana, som berettede om, hvor omfattende deres lande er påvirket af voksende klimaforandringer.
Vi er nødt til at handle
Madspild bidrager til 14% af verdens CO2-udslip – så her kan vi som forbrugere bidrage til at gøre en forskel på CO2-regnestykket. Det handler ikke om at spise fordærvet mad, være hellig, flytte ud på landet og lade håret gro under armene. Det handler om en smule mere omtanke i hverdagen, en omtanke som kan føre til årlige besparelser på op til 10.000 kr.
Vi kan ikke betale os fra mindre madspild med et månedligt girokort – for her skal vi selv yde en aktiv indsats. Og indsatsen er hverken svær, tidskrævende eller kompliceret. En smule mere omtanke og en smule mere handling i hverdagen kan føre til store resultater for os selv og vores omgivelser.