bragt i Altinget.dk | Fødevarer den 9. maj 2012 -
Madspild, som høster stedse mere opmærksomhed i medier og offentligheden, bliver i dag typisk illustreret i form af detailhandlens overfyldte containere. Men andre aktører i værdikæden fortjener et større fokus. Ikke mindst alt det skjulte madspild, som finder sted i restauranter, kantiner og storkøkkener. Det tegner sig årligt for ca. 15.750 ton madspild eller op mod 40% af alle de råvarer, der på landsplan går til spilde. Her er med andre ord store besparelser at hente.
Vigtige frontløbere
Det jyske institut AgroTech har allerede leveret flotte resultater: En kantine i Vestas har på et år sparet 250.000 kr. i kampen mod madspild, som kan reduceres helt ned til 10% ved en systematisk og fokuseret indsats. Da jeg talte på AgroTech's seminar i Århus forleden, roste jeg instituttet for de gode resultater. Noget tyder på, at både intern kommunikation om madspild, overskuelige Lean-systemer, synliggørelse og vejning af madaffaldet kan få et storkøkken til at reducere madspildet betydeligt.
En nylig undersøgelse fra Kost & Ernæringsforbundet viser, at 95% af landets kantineledere peger på spild af tilberedt mad - altså spild uden for køkkendøren. Hertil kommer vigtigheden af kommunikation og opdragelse af kantinens gæster. Mange gæster har en tendens til at fylde alt for meget på tallerkenen, hvorefter op imod halvdelen ryger i skraldespanden. Kantinen i Vestas introducerede mindre tallerkener, hvilket resulterede i ca. 30% mindre madspild. Banalt måske - men dog effektivt.
Madspild in-your-face
Den danske filial i den verdensomspændende leverandør af catering og andre serviceydelser Compass Group er sammen med Stop Spild Af Mad medunderskriver på miljøministerens Charter om Mindre Madspild.
Virksomheden har seriøst fokus på madspild via TrimTrax-programmet i storkøkkener, hvor al affaldet bliver vejet i gennemsigtige spande. Erfaringer viser, at synliggørelse og in-your-face af madspild øger folks motivation til at gøre en indsats. Også under det europæiske formandskab gør Compass Group en indsats over for kantinernes gæster ved at sætte fokus på madspildet via en direkte kampagne til gæsterne. Den slags initiativer fortjener ros. Tænk om vi kom lige så langt med sådanne ordninger, som vi i dag på snart sagt alle hoteller oplever med de små skilte på badeværelset, hvor vi bliver bedt om at tage stilling til, om håndklæderne skal vaskes eller ej. Dét er omtanke for miljøet og samfundssind gjort til hverdags-fornuft - og sådan bør vi også forholde os til madspild.
Forebyggende metoder virker
Noget tyder på, at der er en stigende interesse for at mindske madspildet i restauranter og storkøkkener, og ifølge en ny undersøgelse fra Unilever Food Solutions og Sustainable Restaurant Association siger 46% af forbrugerne i den vestlige verden, at de er villige til at betale mere for maden, hvis køkkenet gør en seriøs indsats for at mindske madspildet.
Jeg tror mere på gulerod end på pisk. En pisk har restaurant Bøf og Vin i Hjørring indført ved nu at uddele bøder, hvis man ikke spiser op på den tallerken, man selv har fyldt ved buffet'en. Samme form for "afstraffelse" finder sted i nogle restaurantkæder i Abu Dhabi - her går pengene fra bøderne dog i det mindste til velgørende organisationer, som kæmper mod madfattigdom.
Men pisken er ikke altid den helt rigtige metode - guleroden i form af forebyggelse i starten af værdikæden tror jeg personligt mere på.
Doggybags
Også løsninger med doggybags har været forsøgt indført. På flere restauranter i Albertslund Kommune er der indført doggybags, og Stop Spild Af Mad satte i starten af året fokus på doggybags med vores virale kampagnefilm med Snobberne Fritz og Poul, som var et frivilligt bidrag fra Martin Buch og Rasmus Botoft. Kampagnefilmen er hidtil blevet set over 18.000 gange og rejste en god debat i medierne. Også det nystartede godgørende initiativ Det Glade MadBud kan være en af løsningerne til restauranternes og storkøkkenernes madspild. Det Glade MadBud har til formål at levere god overskudsmad til herberger og kvindehjem, og Det Glade MadBud's stifter er p.t. i New York for at samle erfaringer fra de internationale fødevarebanker.
Det offentlige skal også være med
Også på hospitaler og plejehjem er det vigtigt at sætte ind mod madspild. I 2011 kørte Rigshospitalet et madspildsprojekt og en kampagne, som endte med besparelser for knap 1 mio. kr. i råvareindkøb. Stop Spild Af Mad bidrog med kampagnematerialerne til indsatsen. Fødevareminister Mette Gjerskov, som jeg mødtes med tidligere på året, har fokus på den økologiske omlægning af de offentlige storkøkkener, som allerede er begyndt at virke - senest på Plejehjem Bryggergården, der er blevet omlagt til økologi. Mindre madspild kan bane vejen for mere økologi, da der bliver råd til at indkøbe bedre og økologiske råvarer.
Flere og flere arbejder med den økologiske omlægning og omstilling, bl.a. Stop Spild Af Mad's ambassadører Birte Brorson og Birgitte Escherish, som til hverdag arbejder med at indtroducere mere økologi og mindre madspild.
Forandringen sker naturligvis ikke på én dag, men med tiden - og i takt med, at flere og flere restauranter, kantiner og storkøkkener får øjnene op for de store besparelser - er denne trend uundgåelig.