bragt i Jyllands-Posten den 29. april 2013 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2013/04/29/udloebsdato/
Kender I forskel på ’sidste anvendelsesdato’ og ’mindst holdbar til’? Det gør 18% af de europæiske borgere ikke. Og det bliver ikke bedre af, at Danmark ifølge eksperterne i forvejen er det mest datoforskrækkede land i Norden (indrømmet: Hestekødsgate spiller også en rolle her). Men ville situationen bliver forbedret, hvis man anvendte det mere forståelige mærkat ’bedst før’ i stedet for ’mindst holdbar til’? Og hvordan vil familien Danmark reagere, når butikkerne fra december 2014 af EU får lov til at sælge varer, der har overskredet ’mindst holdbar til’?
Lad os lige blive kloge på de to definitoner:
’Sidste anvendelsesdato’ bruges på fødevarer såsom fersk kød, fersk fisk, mm. Disse varer er sundhedsfarlige at spise, hvis man spiser maden, efter at denne dato er overskredet.
’Mindst holdbar til’ sættes på varer såsom pasta, knækbrød, ris, müsli, chokolade, mm. Ifølge Fødevarestyrelsen er det ikke sundhedsfarligt at spise mad, som er overskredet ’mindst holdbar til’, men smagen og kvaliteten kan blive forringet. ’Mindst holdbar til’ betyder med andre ord ikke ’giftig efter’. Flere husholdningslærere og madkyndige er ikke datoforskrækkede – deres mantra lyder: ”brug hovedet, smag og lugt på maden”.
I England har de onlinesupermarkeder såsom Approvedfood.co.uk og Foodbargains.co.uk, der specialiserer sig at sælge datovarer til stærkt nedsatte priser. Måske vil denne tendens komme til Danmark, når EU-reglen ophører i december 2014.
Detailhandel er dog noget tøvende med ideen om at sælge mad, som har overskredet ’mindst holdbar til’: Hvor længe kan maden så reelt holde sig, efter den har overskredet datoen? Og hvem står så med ansvaret, hvis folk alligevel bliver syge, efter de har købt maden?
EU-forbud mod at sælge krumme agurker er for længe siden blevet ophævet. Men ser vi krumme agurker i supermarkederne? Stort set ikke. Forklaringen er, at det er nemmere at pakke og transportere agurker, der er lige. Så med andre ord: Selvom EU i december 2014 ophæver forbud mod at sælge mad, som har overskredet ’mindst holdbar til’, er det ikke ensbetydende med, at detailhandlen vil implementere salget.
Og måske skal man gribe det anderledes an.
20% af fødevarerne i EU smides væk på grund af forvirring over datoerne. Netop fordi vi overbekymrede og uoplyste forbrugere smider vores madvarer ud længe inden udløbsdatoen – for en sikkerheds skyld. Sikke en luksus at man overhovedet kan gøre det. Måske bør der på den slags idioti sættes en udløbsdato, hvorefter forbrugere skal søge viden og oplysning (og det ER altså ikke svært - Internettet er opfundet).
Undersøgelser peger også på, at vi danskerne hellere vil have et ’bedst før’ mærkat, fordi dette er meget mere forståelig end ’mindst holdbar til’. Fødevarestyrelsen og industrien har bolden her – og det er sandelig på tide for disse aktører at tage problemstillingen op til overvejelse.
Og til handling.