mandag den 22. april 2013

Jyllands-Posten - Ussel hundemad på menuen er hverdagskost for mange

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 22. april 2013 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2013/04/22/hundemad/


Indtil videre har et kor af kokke og prominente fødevarepersoner sunget den samme sang: Vi danskere spiser al for dårlig og ussel mad. Og sangen har sågar fået videnskabelig opbakning fra den nyeste rapport: i 2008 tegnede fødevarerne sig for 10% af det samlede private danske forbrug - for 40 år siden tegnede fødevarerne sig for 19% af det private danske forbrug.

Det er da lidt tankevækkende: vi er et land med verdens bedste restaurant, verdens bedste kok, Ny Nordisk Mad, Madkulturen, økologi, havtorn, ramsløg, Speltkulten og hvad deraf ellers følger. Men den slags slår ikke igennem til de brede masser: vi gider ikke bruge vores penge på noget ordentlig mad. Trist.

Vores nyeste undersøgelse viser, at danske forbrugere går ind for mindre madspild - men vel at mærke så de kan bruge de sparede penge på andet end fødevarer. For den største del af forbrugerne er den vigtigste fordel ved at mindske madspildet, at de sparer penge, så de får bedre råd til andet end fødevarer.

Og denne tendens fortsætter:

Tal fra Danmarks Statistik viser, at detailhandlen de seneste fem år har solgt 10% færre fødevarer. Og detailhandlen lider for øjeblikket – nærmest dagligt ser jeg triste overskrifter fra detailverden i nyhedsbreve fra fagnyhedstjenester som Dansk Handelsblad og RetailNews.

Vi skal være realistiske.

Ikke alle os danskere har under finanskrisen råd til at handle i Torvehallerne, tid til at bage hjemmelavet speltbrød og mulighed for plukke hjemmegroede ramsløg. Folk har i dag tendens til at bikse en hurtig fryseretsmiddag sammen (med eller uden hestekød) eller springe aftensmaden over til fordel for hurtig junk-takeaway hundeæde.

Men når det handler om omskoling og bedre maddannelse, bør man starte allerede i skolerne og her for alvor bringe maddannelse og husholdning på skoleskemaet.

Og så kan børnene ikke bare lære, at kyllingen ikke er vokset op i et supermarked, og at æblerne kan fås i forskellige størrelser. Nej, de kan også påvirke deres forældre til bedre madvaner.

Med dette får vi både en kommende generation af sundere og mere oplyste danskere, og vi kan for alvor begynde at gøre op med junkfood-kulturen. Mere maddannelse, mindre spild, sundere danskere, mindre fedme og belastning for samfundet – det er ikke så ringe endda.