tirsdag den 16. juli 2013

Jyllands-Posten - Hurra for de skæve eksistenser

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 16. juli 2013 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2013/07/16/skaeve/


Vi mennesker er jo egentligt ret forskellige: Vi er tykke, tynde, lave, høje, sorte, hvide, fregnede, osv. Men når man ser på frugt og grønt i supermarkederne, finder man altid kun de perfekte, æstetisk flotte fødevarer: agurkerne og gulerødderne er som skåret efter en lineal, æblerne er pletfri og næsten poleret i voks, salathovederne står ret på hylden, og tomaterne ligner noget, en fabrik har fremstillet i een støbeform.

Hvem står bag denne ensretning? Er det os forbrugere, der ikke tør røre ved en plettet banan og dermed forlanger de pæneste og flotteste af slagsen på butikshylderne? Eller er det detailhandlen, der opdrager os til kun at efterspørge de perfekte frugter og de helt ens grøntsager?

Hmmm, frugt og grønt smager jo ikke dårligere i de naturlige, skæve former. I august bakker vores forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad frivilligt op om Coops nye indsats for at lancere de skæve gulerødder i Kvicklys butikker. Det bliver spændende at se, om forbrugerne vil tage imod de skæve størrelser.

Lanceringen af sådan nogle skæve eksistenser kan gå i to retninger: Enten synes forbrugere, at det er herligt at få muligheden at købe de mere naturlige gulerødder. Eller også synes forbrugere, at der er noget galt med butikken og går i stedet over til Coops konkurrenter.

I virkeligheden kan sådan en indsats bidrage til en større vækst. Hvis detailhandlen lancerer ”skæv frugt og grønt” i butikkerne, vil industrien få større omsætning, fordi man nu kan sælge de fødevarer, som vi i dag pløjer ned i markerne, kun fordi de er skæve.

En anden idé er at tage de skæve eksistenser i brug i storkøkkener, kantiner og restauranter. Når de skæve gulerødder havner i de store gryder, kan man jo ikke smage, at de oprindeligt var skæve. Dette princip praktiseres allerede hos Spisehuset Rub & Stub og madinitiativet ReGastro.

For nylig tog jeg en stikprøve, da jeg i lørdags talte om madspild til 1.300 mennesker fra hele verden på en stor kongres i Berlin. Og dér i den kæmpestore sal herskede der faktisk blandt flertallet stor sympati for at have skæve frugter og grøntsager i detailhandlen.

Nu håber jeg så også, at danskerne tager godt imod de skæve eksistenser på butikshylderne.