torsdag den 12. september 2013

Jyllands-Posten - Det store lobbymarked

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 12. september 2013 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2013/09/12/lobbymarked/


Sociale medier har demokratiseret politikernes, interesseorganisationernes og virksomhedernes monopol på kommunikation: nu kan enhver borger selv oprette en facebookside, igangsætte en bevægelse, starte en aktion eller lave en protestgruppe. Og – hvis sagen rammer plet – opnå hurtigere resultater og større gennemslagskraft, end politikere, organisationer og virksomheder ellers skal bruge år på at opbygge.

Denne nye form for folkemagt er tankevækkende, da vi almindelige borgere og forbrugere nu alle kan vove os ud af vores respektive hamsterhjul og selv spille en aktiv og politisk rolle i det omkringliggende samfund – og hurtigt få tusindvis af mennesker med på vognen. De sociale medier er blevet ét stort lobbymarked, hvor alt fra hobbyhøns til madspild lynhurtigt opnår politisk betydning og mediernes bevågenhed.

Når man så står der på hver sin virtuelle ølkasse og holder brandtaler til folket, skal man blot huske på, at Internettet ikke er et sted, hvor man kan være anonym. For det kræver blot et par Google søgninger at finde ud af næsten alt om personen, personens interesser og bevægelser på Nettet.

Så hvis man ønsker at forandre verden, skal man være yderst opmærksom på, hvad man lukker ud til offentligheden. Man må være konsekvent i sine udtalelser og handlinger – og frem for alt tage sin egen medicin. Noget, som mange politikere og offentlige personligheder er blevet mindet om the hard way.

Og fremfor alt skal man være flittig, systematisk og vedholdende – og være i stand til at håndtere presset, debatten og opmærksomheden, hvis ens sag får luft under vingerne.

Sociale medier har gjort, at Folketinget er flyttet ud på Nettet, og man behøver ikke længere at melde sig ind i et politisk parti for at få indflydelse.

Men med denne magt følger et stort ansvar – for pludselig er det os selv og ikke kun vores folkevalgte politikere, der former vores liv, vores samfund og dermed vores fremtid.

Velkommen til en fremtid med indflydelse til alle, der vil ha’ den!