onsdag den 13. februar 2013

Jyllands-Posten - Hestekødsskandalen: Stop Spild af Dyreliv

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 13. februar 2013 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2013/02/13/heste/


Hestekødsskandalen hærger Europa: 10 mio. bøffer er tilbagekaldt efter fund af hestekød i farsen hos irske kødproducenter. Selvom SuperGros garanterer, at der ikke er nogen som helst sundhedsfare ved at spise lasagner med indhold af hestekød, har kæden alligevel fjernet frosne lasagner med hestekød fra danske butikker. Det samme gør detailhandlen i de øvrige EU-lande.

Debatten om hestelasagne spreder sig som steppebrand på sociale medier og også blandt medlemmer af vores organisation mod madspild, Stop Spild Af Mad. For nogle typer hestekød er nemlig ligefrem egnede til konsum (slagterheste), mens andre ikke er det.

Men den virkelige tragedie i den aktuelle hestekødsskandale ligger dog i det perspektiv, at så mange dyreliv går til spilde, når kødprodukter med muligt indhold af hestekød bliver kasseret.

I forvejen er kød meget miljøbelastende at producere - Miljøstyrelsen estimerer, at det kræver 15.500 liter drikkevand til at producere 1 kg oksekød. Og mange flere dyr, end man forestiller sig, bliver ofret på madspildets alter. For slet ikke at tale om de omfattende eksempler på skammeligt ringe dyrevelfærd, vi verden over ser eksempler på i så velopdræt som transport og slagtning af dyr.

Det mindste vi mennesker kunne gøre, når vi opdrætter og slagter dyr kun til konsum, er da at spise dem i stedet for med en ligegyldig bevægelse blot at smide dem ud.

Og måske burde vi kigge over til vores naboer. For i Sverige er producenten Findus ved at omdanne de ca. 20.000 tilbagetrukne hestelasagner til biogas og energi, så dyrenes liv i det mindste ikke har været helt forgæves.

Måske kan svenskernes handling inspirere de danske fødevareproducenter og detailhandelen, som nu står for at skulle skrottede mange tons mad med muligt indhold af hestekød - det ville klæde den danske forbrugerkultur og vores syn på og omgang med dyreliv.