torsdag den 3. februar 2011

Børsen - Madspild koster 16 mia om året

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Børsen den 1. februar 2011 -
http://borsen.dk/soeg.html?query=madspild&x=0&y=0



Madspild koster årligt danskerne 16 mia. kr. og Miljøstyrelsen estimerer, at dansk detailhandels madspild ligger på min. 43.700 tons om året. Indtil videre har kun detailkæden Rema 1000 A/S som den eneste i Danmark - bl.a. inspireret af Stop Spild Af Mad - fjernet mændgerabatter i 164 butikker. Det medfører mindre madspild og optimerer privatøkonomien - bl.a. hos de 1,5 mio. danske singler, der ikke har gavn af mængderabatter typisk rettet mod familier.

Men der er andre aspekter af madspild. I en ideel verden er det optimalt, hvis den sidste kunde i butikken får det sidste salathoved fra hylden. Det er paradoksalt, at meget mad i butikkerne bevist kun er ”til pynt” og aldrig når forbrugernes maver, fordi der indkøbs-psykologisk skal være flere varer på hylderne, end der er behov for.

Kun noget af den usolgte mad bliver udnyttet i butikkerne: fisk bliver til fiskefrikadeller, kød bliver til fars osv. Men set i lyset af stigende fødevarepriser og økonomisk krise er det perverst ikke at udnytte eller sælge al maden. Og i alle led af fødevarernes liv fra produktion til indkøbskurv – i detailhandel og hos fødevareproducenter – eksisterer komplekse statistik-modeller og avancerede beregninger, som nøje kan forudse kundernes efterspørgsel. Alligevel finder der omfattende madspild sted hos detailhandelen – kun fordi ”der må aldrig være tomme hylder i butikken”.

Bedre planlægning
FN’s Fødevareorganisation FAO forudser store prisstigninger på fødevarer de kommede år. Madspild er et indiskutabelt etik-, miljø- og samfundsproblem. Men det ser ikke ud til, at detailhandlen - bortset fra Rema 1000 - har planer om at sætte fokus på madspild. Flere butikskæder fremviser stolt kampagner om bæredygtighed og globalt medansvar, men ordet ”madspild” fremkommer ikke på deres hjemmesider. Derfor opfordrer vores organisation dansk detailhandel til at arbejde med mulige løsninger til forebyggelse af madspild. Disse kan være:

  • Bedre logistik og planlægning som fremmer salg af kun de fødevarer, der reelt er behov for.
  • Styk-rabatter til singler sideløbende med mængderabatter til familier.
  • Fremme af fødevareemballage, som bidrager til mindre madspild og fremme af gennemsigtig emballage (op til 25% af mad går til spilde pga. fødevareemballage. Kilde: Politiken og 24timer).
  • Fremme af fødevareforpakninger med mindre indhold pr. pakke (60% af danske singler efterlyser mad i mindre pakker hos detailhandleniflg. Kilde: FDB Analyse).
  • Viderefomidling af friske overskudsfødevarer fra supermarkeder til lokale herberger, folkekøkkener o.lign.

Stop Spild Af Mad har netop sammen med europæiske søsterorganisationer været medafsender på den internationale Joint Declaration against Food Waste, som er blevet overdraget til EU og FN. Erklæringen foreslår bl.a. en global reduktion af madspild med mindst 50% inden 2025. Derudover udgiver Stop Spild Af Mad en restekogebog med danske top madfolk på Gyldendal i starten af marts.

Debatten om madspild er kun lige begyndt.