torsdag den 24. november 2011

Jyllands-Posten - Sejr i kampen mod udsmid af fisk

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad


Både Jyllands-Posten, Greenpeace, den engelske kok Hugh Fearnley-Whittingstall samt vores organisation har slået hårdt og længe på tromme: det skal være slut med det omfattende udsmid af fisk i de europæiske farvande.

Problemet ligger i EU’s fiskeripolitik: det skønnes, at fiskerne i Europa smider op til 60% af fangsterne tilbage i havet alt efter arten af fiskeriet. Det skyldes for eksempel, at fiskerne er løbet tør for kvoter, eller at fiskene er under EU’s mindstemål. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil nu for alvor sætte en stopper for dette store spild og planlægger sammen med sine nordiske kollegaer et forbud mod udsmid af fisk i Skagerrak.

Det er en god start - og det er på tide.

Alene i Nordsøen estimeres det, at der hvert år bliver smidt omkring 500.000 ton fisk tilbage i havet, hvoraf de færreste overlever. EU selv anslår, at omkring 70% af de europæiske fiskebestande er overfisket i øjeblikket.

Ironisk nok: EU’s fiskeripolitik tvinger fiskerne til at smide de fisk ud igen, som er for små, eller som ikke lige opfylder kravene. Nogle fiskere overmaler endda spiselige fisk med maling og omdanner dem til minkfoder for at holde priserne nede og sikre sig en minimumsindtægt på lønkontoen.

Det store udsmid af fisk er ikke alene spid af god mad, men medvirker også til ødelæggelsen af havets biodiversitet, flora og fauna. Og nu når EU for alvor skal til at begynde at kæmpe mod madspild, er det simpelthen ikke nok kun at lave en farverig EU-kampagne mod madspild og tvære ansvaret over på forbrugerne.

Ja, vi forbrugere har absolut i dén grad også et ansvar overfor det store madspild - men problematikken skal angribes fra alle sider - og horisonten bør derfor udvides. Derfor hilser vores organisation Fødevareminister Mette Gjerskovs nye tiltag velkommen. Vi håber, at det vil medvirke til at få hele EU-appareret skubbet i den rigtige retning.

Når det så er sagt, bør der også kigges på hele markedsstrukturen, som tvinger os danskere, som er en fiskerination med masser af egne fisk, til at importere fisk fra f.eks. Vietnam eller Sydafrika. Men det er en hel anden snak.