torsdag den 29. oktober 2020

Frederiksborg Amts Avis m.fl. - Danskerne vælger madspild frem for plastemballage

af Christina Busk, miljøpolitisk chef hos Plastindustrien og Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad
 
bragt i Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske Slagelse, Sjællandske Næstved, Nordvestnyt Holbæk/Odsherred, Nordvestnyt Kalundborg, Dagbladet Ringsted, Dagbladet Køge, Dagbladet Roskilde den 29. oktober 2020 -


Madspild står højt på listen over de helt store CO2-syndere. Og de danske husholdninger står ifølge Miljø- og Fødevareministeriet for den største andel af det samlede danske madspild med hele 260.000 ton pr. år - mad, som kunne være blevet spist.

Produktionen af den emballage, der får madvarerne til at holde længere, tæller kun omkring fem procent af en madvarers samlede miljøbelastning, hvor produktionen af selve fødevaren står for de resterende 95 procent. Det vil altså gøre en meget større forskel på klimaet at fokusere på madspildet end på emballagen - til gavn for både klimaet og danskernes pengepung.

Men dette faktum bliver desværre overdøvet af den offentlige debat om plast, hvor vi hurtigt overser plastens mange fordele og i stedet hæfter os ved udfordringerne. En ny undersøgelse foretaget af Plastindustrien viser, at 66 procent af danske forbrugere i nogen eller høj grad vil fravælge plast, selvom det betyder lavere holdbarhed på deres fødevarer. F.eks. holder en agurk sig kun saftspændt i tre dage uden emballage, men helt op til 14 dage med bare 1,5 gram plastemballage.

Vi skal altid være opmærksomme på, hvordan vi håndterer værdifulde ressourcer, og at vi sørger for at genbruge og genanvende alt fra plast til pap og glas på bedste vis. Men det er her, vores største udfordring er, nemlig at ændre vores brug-og-smid-væk-kultur. Løsningen er ikke at fjerne plast fra vores liv, for så mister vi alle de gode egenskaber

I Plastindustrien udvikler vi hele tiden mere bæredygtig emballage, der designes på en måde, så den kan genanvendes. Men designprocessen kan ikke stå alene. Vi skal også blive bedre til at fokusere på indsamlingen og sorteringen af plast i Danmark.

Det kræver politiske ambitioner at udvikle og implementere bedre og mere bæredygtige sorteringsteknologier såsom forslaget fra Plastindustrien om digitale vandmærker, hvor genanvendeligheden belønnes. Og ikke mindst kræver det også, at danskerne bliver endnu mere opmærksomme på ikke at smide plast ude i naturen. Vi må ikke glemme, at emballagen hjælper markant med at bekæmpe madspild. Derfor skal vi alle blive klogere på plastens muligheder frem for kun at fokusere på udfordringerne.

Med korrekt sortering kan vi alle sørge for, at så lidt plast som muligt ender i forbrændingsovnen eller naturen. Og at vi gør brug af al den gode mad, som vi producerer - inden det ender i skraldespanden.