torsdag den 22. december 2022

Frederiksborg Amts Avis m.fl. - Den nye regering bør fremtidssikre kampen mod madspild

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske Næstved, Nordvestnyt Kalundborg, Nordvestnyt Holbæk/Odsherred, Dagbladet Køge, Dagbladet Roskilde, Dagbladet Ringsted og Sjællandske Slagelse den 22. december 2022 -


Kære Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen,

Stort tillykke med SVM-Regeringen og din nye stilling som Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri! Vi i Stop Spild Af Mad glæder os til et godt samarbejde.

Siden Stop Spild Af Mad startede kampen mod madspild for snart 15 år siden, er den i dag mere aktuel end nogensinde. 

Den nyeste undersøgelse af YouGov for Nordea Danmark og Stop Spild Af Mad viser, at hver 8. dansker overvejer at søge gratis madhjælp.

Også Stop Spild Af Mad’s landsdækkende portal til modtagelse og donation af overskudsmad, GratisMad.dk oplever stor tilgang. Portalens besøgstal har en stigning på 40,3 % unikke besøg det sidste halve år i forhold samme periode sidste år. I skrivende stund har portalen GratisMad.dk allerede opnået over en kvart million besøg.  

Opret en Madspildsfond
Der er ikke holdbart, at kampen mod madspild for det meste bæres på skuldrene af frivillige og velmenende borgere. Det kan ikke være meningen, at de frivillige organisationer skal knokle både hverdage og helligdage for at løse det store samfundsproblem, som madspild er, og ovenikøbet betale drift og udgifter ud af egen lomme. Hvis kampen mod madspild er primært afhængig af frivillige og velmenende danskere, risikerer den i det lange løb at dø helt ud. Hvis kampen mod madspild skal fremtidssikres, skal den sættes på finansloven.

Vi foreslår derfor Regeringen at afsætte penge på finansloven til oprettelsen af en statsfinansieret Madspildsfond.

Fondens formål kan være at give vedvarende støtte til kampen mod madspild fra jord til bord, herunder alt fra forskning til kampagner - men også at yde støtte til økonomisk drift af de mange frivillige velgørende madspildsorganisationer, som aftager overskudsmad fra supermarkeder og fødevareproducenter og videreformidler maden til udsatte.

Siden 2018 har Stop Spild Af Mad opfordret politikerne til at sætte kampen mod madspild på finansloven - og jeg vil gerne kvittere, at Venstre, SF og Alternativet har inden folketingsvalget taget en Madspildsfond med i deres finanslovsudspil.

I udlandet er de allerede i gang: den engelske regering har afsat en pulje på 15 millioner britiske pund (123 mo. kr.) til at støtte projekter, initiativer og organisationer mod madspild. I USA har man lavet en tilsvarende madspildsfond på 1 million dollars, svarende til ca. 7 mio. kr.