lørdag den 6. juli 2024

Politiken Klimamonitor - Kampen mod madspild er langt fra vundet

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og Karsten Felvang Nielsen, Food & Beverage direktør, Scandic Hotels


En af de letteste og mest effektive klimagevinster ryger stadig fra tallerken og direkte i skraldespanden – vi smider altså i stigende grad en af de mest effektive klimagevinster ud.

Kampen mod madspild er langt fra vundet, da Miljøstyrelsens allernyeste tal viser, at hele Danmarks madspild fra jord til bord udgør svimlende 873.014 tons årligt.

Det er desværre en stigning i forhold til den sidste måling. Derudover svarer Danmarks totale årlige madspild til cirka 4 procent af Danmarks samlede årlige CO2-udledning.

Efter 16 år skaber kampen mod madspild ikke længere de helt store overskrifter. Heldigvis er mange virksomheder allerede i fuld sving med at indfri FN’s Verdensmål om at halvere madspild.

Kampen mod madspild fylder i år 16 år - og resultater fra ikke mindst Stop Spild Af Mad-bevægelsens arbejde kan tydeligt ses hos både detailhandlen, foodservice, store fødevarevirksomheder samt hos de danske husholdninger.

Opmærksomhed er der heldigvis stadigvæk tilstede: stort set hele den danske befolkning har i dag et øget fokus på madspild.

Ifølge den seneste gallupundersøgelse fra Kantar Public/Verian Group for Stop Spild Af Mad fra 2023, angiver hele 94 procent af danskerne, at der er kommet mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden.

Nye målsætninger for reduktion af madspild
Europa-Parlamentet har netop vedtaget sine ønsker for nye målsætninger for alle medlemslandene: mål for reduktion af madspild på 20 procent i produktion og forarbejdning og 40 procent i detailhandel, foodservice og husholdninger inden 2030.

Det sker som en del af en revision af EU’s Affaldsrammedirektivet, som sidst blev opdateret i 2018.

Disse målsætninger er en fornyelse af beslutningen taget af Europa-Parlamentet i 2017, som opfordrede Europa-Kommissionen til at indføre et juridisk bindende mål for alle medlemslandene om inden 2030 at halvere madspild, der dækker hele forsyningskæden. Europa-Parlamentet forventer at revidere og endeligt vedtage disse målsætninger i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget 2024 til sommer.

Allerede tilbage i 2010 underskrev Stop Spild Af Mad sammen med flere europæiske organisationer og aktører på Joint Declaration Against Food Waste - en europæisk erklæring, der havde til formål at reducere globalt madspild med minimum 50 procent inden 2025.

Netop dette samarbejde førte til Europa-Kommissionens egen resolution om målsætninger for mindre madspild i 2012. Og dette har senere inspireret til FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget i 2015 i New York - helt konkret betyder delmål 12.3 at verden skal halvere verdens madspild og fødevaretab inden året 2030.

Virksomhederne går forrest
Fødevareminister Jacob Jensen (V) har for nyligt lanceret Danmarks første nationale madspildstrategi – og det er positivt, at regeringen har fokus på madspild. Mange danske virksomheder går allerede forrest i kampen mod madspild og er i fuld gang med at indfri FN’s Verdensmål om at halvere madspild.

Danmarks og Nordens største hotelkæde Scandic Hotels har allerede på tre år reduceret kædens madspild med 17 procent ved at implementere forskellige tiltag i kampen mod madspild.

Scandic Hotels har desuden ambitiøse mål for fremtiden, som blandt andet omfatter, at hotelkæden inden 2025 ønsker at forøge andelen af plantebaseret mad til 60 procent og reducere madspild med 25 procent sammenlignet med 2019.

Derudover vil Scandic Hotels reducere vandforbrug og usorteret affald yderligere, ligesom de inden 2030 vil reducere CO2-udledning pr. kvadratmeter med 50 procent sammenlignet med 2019.

Detailkæden REMA 1000 gik som den første detailkæde i Danmark aktivt ind i kampen mod madspild allerede for 16 år siden. Salling Group arbejder også aktivt med reduktion af madspild og detailkæden Føtex har reduceret sit madspild med 42 procent på fire år.

Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent Nordic Greens har halveret virksomhedens madspild og har allerede opnået FN’s Verdensmål mod madspild ti år før deadline. Også kantineleverandøren Jespers Torvekøkken har implementeret flere processer, som mindsker madspild med mindst 30 procent både i virksomhedens egen produktion og hos kunderne.

Vi er ikke i mål endnu
Vores planet befinder sig lige nu i en klimakrise. Når man taler om klimaet, så er mindre madspild den nemmeste personlige indsats i klimakampen.

Ifølge Tænketanken Concito samt Paul Hawken, der er en af USA’s fremmeste miljøforkæmpere og hovedmanden bag Project Drawdown, som er verdens hidtil mest omfattende forsøg på at vise de mest realistiske klimaløsninger, ligger indsatsen mod madspild på førstepladsen over verdens 10 bedste klimaløsninger.

Selvom flere virksomheder arbejder med at indfri FN’s Verdensmål om at halvere madspild, er kampen mod madspild ikke vundet - og vi er ikke i mål endnu. Miljøstyrelsens nye tal viser, at der desværre er en meget lang vej endnu.

Men heldigvis er bevægelsen mod madspild i fuld gang. Mindre madspild giver både en god smag i munden og bidrager til en bedre bundlinje. I kampen mod madspild er alle vindere - og ikke mindst klimaet.