tirsdag den 5. marts 2013

Jyllands-Posten - Anbring ikke de overvægtige i madspildsgabestokken

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 5. marts 2013 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2013/03/05/madspildsgabestokken/


Er overvægt lig med madspild? Emnet bliver diskuteret blandt flere aktører på de internationale madspilds-forsamlinger og konferencer, som jeg ofte taler på. Jeg er dog slet ikke enig med synspunktet.

Hvis overvægtige mennesker, som spiser mere end deres krop reelt har brug for, skal anses for at være de værste ”madspildere” – hvad så med for eks. de anoreksi-plagede fotomodeller – er de så de gode ”anti-madspildere”? Nej, vel?

Og hvad med alle teenagere i vokseværk, der ofte har tendens til at overspise - skal de så også en tur i madspildsgabestokken?

Og skal vi så hylde Hollywoodskuespillerinder som Angelina Jolie, der har spiseforstyrrelser under dække af, at hun ”undlader at spise for at sympatisere med de sultne børn i u-landene”?

Skal vi nu også bestemme, hvor meget folk skal spise?

Nej, selvfølgelig skal vi ikke det. Debatten bør begrænses kun til madspild, ellers vil emnet begynde at skride. Og vi bør bevare fokus, hvis vi ønsker at generere varige ændringer til det bedre.

I forvejen bliver madspildsagendaen i dag brugt som løftestang til debat om alt mellem himmel og jord. Eksempler på emner, som efter afsenderens særinteresser behændigt blandes ind i debatten om madspild er politiske prøveballoner, Østerbro-spelt-kulten, kommercielle interesser, CSR-glorier og andre sager, som ikke nødvendigvis altid har med madspild at gøre.

Overvægtige mennesker har det i forvejen ikke nemt i samfundet.

At anbringe dem yderligere i en gabestok og sætte et madspildsmærkat på dem, er ikke den rette vej i kampen mod madspild.

Det er snarere en fuldkommen afsporing af emnet.