mandag den 14. oktober 2013

Jyllands-Posten - Samfundsomstyrtning nu, før det er for sent

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 14. oktober 2013 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2013/10/14/samfundsomstyrtning/


Tænk at sidde som 80-årig og kigge tilbage på sit liv og tænke, at man skulle have gjort noget, opnået noget eller skulle have handlet, mens man var ung og frisk. Tænk ikke at have gjort, opnået eller handlet - og så opdage, at det nu er alt for sent. Jeg tror desværre, at mange mennesker sidder i vores land med netop denne følelse. Men fortvivl ikke – for heldigvis er denne følelse også en drivkraft for alle de friske. Og en udfordring til alle dem, som stadig kan og vil komme ud af hamsterhjulet og igangsætte samfundsomstyrtninger og revolutioner. Til jer siger jeg: gør det nu, før det er for sent!

Min plejefar døde for et par år siden, i en alder af blot 68. Han var måske den største ildsjæl, jeg har kendt. Han brugte al sin levende tid til at engagere sig i spændende projekter og aktviteter, som havde stor betydning for mange mennesker. For ham var alder ingen forhindring, og han styrtede rundt med energi som en teenager. Hans død indtraf meget pludseligt fra een dag til den anden, og det kom smerteligt bag på alle.

Men han lærte mig, at vores menneskeliv her på jorden egentligt er ekstremt kort. Og dét liv bør man udnytte til fulde, for lige pludseligt er man død og borte, og tidens sand vil slette alle spor.

Uanset hvad man beskæftiger sig med (medmindre at man skader sig selv eller sine omgivelser, for det er jo naturligvis ikke meningen), uanset hvilken retning i livet man vælger, skylder man sig selv at komme ud af hamsterhjulet og handle.

For mange folk er bare passive deltagere i livet, mange frygter at vove sig ud af hamsterhjulet, mange frygter forandringer og hindringer på vejen – og derfor vælger de den sikre løsning: nemlig at gøre, som de altid har gjort.

Men måske skal man kaste sig ud i det, igangsætte bevægelser og starte revolutioner – eller bare prøve at opnå sine drømme. Også selvom der er sten på vejen.

For så har man i det mindste prøvet det, og så sidder man ikke som 80-årig og kigger tilbage på sit liv og ærger sig over alle de store ting, som man ikke fik gjort.

Gør det nu, kom ud af hamstehjulet – før det er for sent.