fredag den 27. september 2019

Frederiksborg Amts Avis m.fl. - Stop madspild og tjen 50 millioner

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt 
i Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske Næstved, Sjællandske Slagelse, Nordvestnyt Holbæk/Odsherred, Nordvestnyt Kalundborg, Dagbladet Ringsted, Dagbladet Køge, Dagbladet Roskilde den 25. september 2019 -
https://sn.dk/Debat-/Stop-madspild-og-tjen-50-mio/artikel/874753


Æblesæsonen er i gang. Har du lyst til at blive millionær og tjene 50 millioner kroner? Så find på en god forretningsidé til at udnytte æbler og pærer fra danske private haver.

Beregning fra Landbrug & Fødevarer anslår nemlig, at der årligt produceres omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i danskernes private haver - og at kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten - svarende til en værdi af 50 mio. kr. omsat til priser hos dansk detailhandel - går til spilde.

Mange køber økologiske æbler i supermarkedet, fordi vi håber, de er lidt sundere, og fordi vi dermed håber at gøre kloden, klimaet og miljøet en grøn tjeneste. Men ofte ser vi kun økologi-mærket og overser resten af emballagen, hvorved vi ikke opdager, at æblerne måske kommer hele vejen fra den anden side af kloden.

Tilsvarende glemmer vi - måske specielt i vores travle hverdag med job, familie, fritidsinteresser og venner, at æblesæsonen i Danmark lige nu faktisk er i fuld gang med gode danske æbler. Måske står der sågar i ens egen baghave derhjemme smukke æbletræer, som har brugt hele året på netop nu at kunne tilbyde os lækre, saftige og modne æbler. Men alligevel oplever vi det som nemmere at købe æbler i butikken i stedet.

Har man selv ikke tid eller overskud til at få plukket sine æbler, vil man med garanti kunne finde venner og bekendte og andre frivillige til at tage tjansen. Og så kommer man da også hinanden ved. Flere kommuner er derudover begyndt at udlåne saftpressere til borgerne, så de kan udnytte deres frugt lidt bedre. Flere virksomheder er begyndt at lave cider på danske æbler, og flere mosterier tager imod æbler fra danskernes haver. Men der er fortsat en del spild.

Dog skal det nævnes, at denne form for frugtspild i private haver ikke er den samme form for madspild, som f.eks. finder sted i detailhandlen, eftersom frugtspildet indgår i naturens kredsløb og er til gavn for havens vilde dyr.

Mads Hansens danske folkevise fra 1868 »Marken er mejet« påpeger klogt: »Riv I marken let, det er gammel ret, fuglen og den fattige skal også være mæt.« Og det gælder ikke kun i marken men såmænd også under æbletræet. Nedfaldsæbler er vigtige fødekilder for fugle og gnavere - så lad altid en god portion nedfaldsæbler blive liggende.

Alligevel bør der være mad nok til alle - og det er sund fornuft at udnytte sin frugt i haven, når de nu alligevel hænger der.