onsdag den 7. juli 2021

Politiken Klimamonitor - Virksomheder bør udnytte nye muligheder for at donere overskudsmad

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad



Er kampen mod madspild vundet? Langtfra. Men det er ingen hemmelighed, at på grund af COVID-19 er fokus på andre dagsordener, deriblandt klima og madspild, blevet noget mindre i medierne. Der er betydeligt længere mellem artikler og tv-indslag om madspild i dag end for et par år siden.

Men blot fordi aviserne ikke længere skriver om madspild i så stor grad som for et par år siden, betyder det ikke, at problemet er forsvundet, og at kampen mod madspild hermed er vundet.

Bevares, Corona har gjort en del for kampen mod madspild. For at mindske smitterisiko, handler vi ind sjældnere, vi bruger indkøbslister, og vi er begyndt at bruge maden op.

Faktisk viser den seneste undersøgelse fra Teknologisk Institut, at vi er blevet bedre til at undgå madspild under Corona-krisen: Op mod hver femte af de adspurgte, altså 18,5 procent, siger, at de har reduceret deres madspild. Altså ifølge danskerne selv.

Madfattigdom
I takt med den fortsatte Coronapandemi oplever vi en trist tendens i Danmark: madfattigdom.

Flere og flere danskere, unge og ældre, er begyndt at få svært ved at skaffe mad på bordet. Noget tyder på, at der eksisterer et udækket behov derude.

Der findes ingen tal på den triste tendens endnu, men vi i forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad modtager stedse flere forespørgsler fra private danskere med nødråb om madhjælp. Også vores kollegaer, andre frivillige madspildsorganisationer, er modtager flere og flere forespørgsler om madhjælp. I takt med at Coronapandemien fastholder sit greb i Danmark, kan man også frygte større arbejdsløshed, hvilket også vil medføre større madfattigdom.

Heldigvis bliver det nu nemmere og hurtigere for madfattige danskere at modtage god, gratis overskudsmad i deres lokalområder over hele landet. Helt konkret sker det gennem den nye landsdækkende gratis portal, GratisMad.dk.

Nemmere for virksomhederne
GratisMad.dk består af en lettilgængelig gratis digital platform på mobil og web, som gør det nemt for danskere i madfattigdom – det vil sige fattige familier, hjemløse og andre socialt udsatte – at få nem og hurtig adgang til gratis mad, over hele landet og på en værdig måde.

Platformen GratisMad.dk vil også kunne bruges til, at flere lokale donorer af overskudsmad, for eksempel supermarkeder, fødevareproducenter, grossister og lignende let kan komme i direkte kontakt med lokale aftagere, såsom væresteder, herberger, velgørende organisationer og andre lokale initiativer mod madspild.

Derved bliver disse forvandlet til lokale madbanker og kan hurtigere og nemmere komme i direkte kontakt med velgørende organisationer og modtagere. GratisMad.dk er udviklet af Stop Spild Af Mad og PlanMiljø med støtte fra Lemvigh-Müller Fonden.

Siden betatest-lanceringen lige før påske er der allerede skabt stor interesse for platformen. GratisMad.dk er allerede besøgt over 20.000 gange, og platformen ligger allerede nummer et på Google, når man søger på ’gratis mad’.

Seriøs løsning på madspild
GratisMad.dk er et initiativ, som fødevarebranchen længe har efterspurgt. En nem, lokal og hurtig løsning, hvorpå man kan donere sit overskudsmad til velgørende formål – hurtigt og uden besvær. Her får man både mulighed for at støtte sit lokalsamfund og samtidig spare CO2 og transport, da GratisMad.dk er en lokal løsning, der netop ikke kræver lang transport, stort lager og omfattende logistik.

Det nytter for eksempel ikke at transportere en kvart palle mad fra en landsdel til en anden, hvorimod det nemmere kan gøres nemmere – og lokalt. Især i disse Coronatider er det meget oppe i tiden at støtte lokalt.

Platformen GratisMad.dk vil også automatisk sørge for, at overskudsmaden bliver jævnt fordelt ud til alle på en demokratisk og retfærdig måde, så alle lokale modtagerorganisationer og initiativer – også dem som måske ikke er helt så gode til at gøre opmærksomme på sig selv i medierne – får samme mulighed for at modtage overskudsmad som de store og mediekendte. Derved er GratisMad.dk en landsdækkende løsning, som fungerer lokalt – og en seriøs løsning på madspild.

8 år undervejs
Projektet GratisMad.dk har faktisk været undervejs siden 2013 – og siden hen i forskellige former og udgaver sammen med flere dygtige partnere, støtter og frivillige.

Da vi startede med at arbejde på GratisMad.dk projektet, regnede vi med at identificere og indsamle ca. 300 modtagerorganisationer og initiativer, som skulle tilføjes platformen GratisMad.dk – men nu er vi altså allerede oppe på over 650, og listen vokser.

Ikke kun højtider
Donationer af mad har altid skabt gode overskrifter i medierne og TV, især op til højtider som jul, påske og pinse. Dog skal vi huske på, at Danmarks udsatte har brug for mad hver eneste dag, året rundt. Derfor et det vigtigt, at kampen mod madspild ikke skal reduceres til kortfattet barmhjertighed ved højtiderne – og kun når TV-avisen eller TV 2 News er på besøg.

Den nye platform vil netop sørge for, at man kan donere god gratis overskudsmad hele året rundt – og ikke kun til højtiderne.

Der er brug for din hjælp
Der er brug for dig, som læser denne kronik, til at sprede ordet om GratisMad.dk – som virksomhed såvel som borger.

Spred ordet om GratisMad.dk blandt dine kollegaer og samarbejdspartnere. Men spred også ordet til dit lokale supermarked, bageri, indkøbscenter, spisested og lignende. Del budskabet om GratisMad.dk på dine sociale medier. Opfordr dine venner og bekendte til også at dele budskabet om GratisMad.dk.

Ifølge Miljøstyrelsen udgør madspild fra detailhandlen, hoteller og restauranter, institutioner og storkøkkener, primærproduktionen samt fødevareindustrien tilsammen cirka 460.000 ton god, spiselig mad om året. Med andre ord, et der rigeligt overskudsmad til alle – og der er meget mad at hente.