fredag den 29. december 2023

Dagligvarehandlen - Sammen mod madspild - til julehjælp og til hverdag

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad


Julen nærmer sig med hastige skridt - og dermed også detailkædernes og fødevareproducenternes årlige juleuddelinger af overskudsmad til udsatte. Flere detailkæder og fødevareproducenter er ved at planlægge deres årlige juleuddelinger netop nu.

Detailkæderne har netop meget mad i overskud om aftenen Lillejuleaften den 23. december, for når Hr. og Fru Danmark har købt al julemaden ind, orker de ikke at kigge på mere julemad. 

Projekt startede en bevægelse

Allerede siden 2011 lavede Stop Spild Af Mad diverse uddelinger af overskudsmad sammen med vores samarbejdspartnere, som tæller alt fra REMA 1000 til Hjemmeværnet til Unilever, til Hørkram og endda til Roskilde Festival - i alt var over 300 tons god overskudsmad blev videreformidlet til udsatte og hjemløse siden 2011. Personligt brugte jeg alle de penge som jeg fik fra mine priser og anerkendelser, bl.a. fra Svend Auken prisen, ALT for damernes Kvindepris og Ridderkorset af fortjenstordenen Pro Utilitate Hominum, på at købe en masse soveposer til hjemløse, så jeg kunne spæde ind til disse uddelinger.

Bevægelsen om at uddele god overskudsmad direkte fra detailkæderne den 23. december startede helt tilbage i 2015 med et 3-årigt projekt Juleoverskud - et fælles samarbejde af REMA 1000, Stop Spild Af Mad og Dansk Folkehjælp, som har sammen med købmændene og frivillige uddelt god overskudsmad til 500 udsatte familier den 23. december 2015.

I 2016 var projekt Juleoverskud dengang Danmarks hidtil største indsats, hvor på én dag var madspild blevet omdannet til julehjælp til udsatte familier. Ca. 30 tons god gratis overskudsmad og diverse gratis non-food produkter (med bidrag fra bl.a. REMA 1000, DLF Dagligvareleverandørerne, DSB, m.fl.) til værdi af ca. 4 mio. kr. blev formidlet til ca. 10.000 danske udsatte børn og voksne af over 500 frivillige fra Dansk Folkehjælp og Stop Spild Af Mad fra 245 REMA 1000 butikker fordelt på hele Danmark.

Også daværende Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen medvirkede som frivillig.

Desuden fik Juleoverskud økonomisk indsprøjtning i form af 281.970 kr. som ekstra hjælp til de trængte familier gennem en velgørenhedsmiddag, som blev afholdt i Børsen den 23. november 2016 af Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen, Stop Spild Af Mad og Dansk Folkehjælp med kongelig deltagelse af H.K.H. Prins Joachim og H.K.H. Prinsesse Marie samt 180 prominente gæster.

I 2017 blev projekt Juleoverskud igen Danmarks daværende største landsdækkende uddeling af overskudsmad i Julen. Rundt regnet modtog 8.365 udsatte god overskudsmad. Hele 30 tons juleoverskudsmad til en værdi af 3 mio. kr.. blev uddelt til udsatte og afviste julehjælpsansøgere - og mere end 900 frivillige fra Dansk Folkehjælp og Stop Spild Af Mad var med til at dele juleoverskudsmaden ud den 23. december 2017.

Projekt Juleoverskud startede en bevægelse. Flere organisationer, grupper og initiativer blev inspireret af projekt Juleoverskud og startede deres egne uddelinger af overskudsmad rundt omkring i landet i samarbejde med flere detailkæder. Bevægelsen er fortsat i gang i dag og fanen bæres højt af mange grupper og madspildsorganisationer. 

Vi skal også huske - og anerkende - projekt Juleoverskuds mange frivillige og REMA 1000 købmænd og ansatte, som brugte deres lillejuleaftener på at uddele overskudsmad til udsatte i hele Danmark. Det er deres skuldre, at overskudsmad bevægelsen står på i dag.

GratisMad.dk - fra madspild til madhjælp  

Vi skal i den grad også huske på, at de udsatte har brug for madhjælp hver eneste dag året rundt, og ikke kun til helligdagene. 

I år et det 10 år siden jeg modtog Nordisk Råds Natur- og miljøpris i Operahuset i Oslo. Det var nok en af de mest mindeværdige dage i mit liv - og noget, som blev en ægte gamechanger i mit arbejde med Stop Spild Af Mad og for hele kampen mod madspild.

Allerede dengang havde jeg en plan for hvad Nordisk Råds Natur- og miljøprisen skulle bl.a. bidrage til - og jeg lovede dengang på scenen i Operahuset i Oslo til danske og internationale medier at lave en landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad.

I dag, 10 år efter, efter en del tilløb og en del forarbejde, er den landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad GratisMad.dk i fuld gang.

Portalen GratisMad.dk består af en lettilgængelig gratis digital portal på mobil og web, som gør det nemt for danskere i madfattigdom - det vil sige fattige familier, hjemløse og andre socialt udsatte - at få nem og hurtig adgang til gratis lokal overskudsmad, over hele landet og på en værdig måde.

Portalen GratisMad.dk bruges også til, at flere lokale donorer af overskudsmad, for eksempel fødevareproducenter, supermarkeder, grossister og lignende, let kan komme i direkte kontakt med lokale aftagere, såsom væresteder, herberger, velgørende organisationer, lokale madspildsgrupper og andre lokale initiativer mod madspild. Derved bliver disse forvandlet til lokale madbanker og kan hurtigere og nemmere komme i direkte kontakt med velgørende organisationer og modtagere.

Portalen GratisMad.dk er udviklet af Stop Spild Af Mad og NORION (fhv. PlanMiljø) med støtte fra Lemvigh-Müller Fonden. I skivende stund er der 689 modtagerorganisationer på portalen GratisMad.dk og portalen har allerede opnået over 400.000 besøg - og bruges flittigt at modtagere og donorer.

Når diverse detailkæder og fødevareproducenter er ved at planlægge deres årlige juleuddelinger netop nu, kan de snildt gøre sig brug af vores landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad GratisMad.dk så de netop kan komme i kontakt med deres lokale aftagere, såsom væresteder, herberger, velgørende organisationer, lokale madspildsgrupper og andre lokale initiativer mod madspild og planlægge juleuddelingerne. Det nytter ikke at transportere f.eks. en kvart palle overskudsmad fra en landsdel til en anden, hvorimod det nemmere kan gøres lokalt. 

Portalen GratisMad.dk sørger automatisk også for, at overskudsmaden bliver jævnt fordelt ud til alle på en demokratisk og retfærdig måde, så alle lokale modtagerorganisationer og initiativer - også dem som måske ikke er helt så gode til at gøre opmærksomme på sig selv i medierne - får samme mulighed for at modtage overskudsmad som de store og de mediekendte.

Da mange udsatte danske er fortsat ramt af inflationsbølger, vil portalen GratisMad.dk er også være en ekstra hjælp til julehjælp, da den forstærker de eksisterende julehjælpsordninger. Flere danske nødhjælpsorganisationer har allerede tilkendegivet, at de vil henvise deres afviste julehjælpsansøgere til GratisMad.dk.

Gør det ikke for omtalens skyld

Som jeg allerede har skrevet i Dagligvarehandlen tidligere på året, skaber kampen mod madspild ikke længere de store overskrifter i medierne og TV. Kurver over presseklip, hvor ordet “madspild” er nævnt, er nedadgående hos både Infomedia og Retriever.

Da diverse aktører kunne for 5-6 år siden nemt komme i TV AVISEN eller TV 2 NEWS og blive hyldet for deres indsats i kampen mod madspild og for at hjælpe de udsatte, er medierne i dag ret mere tilbageholdende og noget metaltrætte af at bringe historier om madspild. Også fordi der er mange andre presserende dagsordener i dag - og derudover er danske forbrugere metaltrætte, når det kommer til bæredygtighed, fremgår det af Epinions nyeste forbrugeradfærdsanalyse for APPLiA Danmark.

Man skal huske på, at ansvarlighed handler altså ikke om, hvor mange presseklip, man kan opnå. Måske bør diverse detailkæder, fødevareproducenter og andre aktører også tage bestik af situationen i forbindelse med de kommende juleuddelinger af overskudsmad i december. Det er vigtigt, at kampen mod madspild ikke skal reduceres til kortfattet barmhjertighed ved højtiderne - og kun når TV-kameraer ruller.