torsdag den 8. december 2011

Jyllands-Posten - Julens madsvin og forkrampede traditioner

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad


Julen. Sæson for overtrukne konti. Sæson for gaveræset, stress, for mange drinks til julefrokosten, for mange kilo på sidebenene, for meget tid med svigermor og for store indkøbsvogne. Sæson for madspild. Landbrug & Fødevarer siger, at danske husholdninger i december smider mad ud for 1,53 mia. kr. – eller ca. 1.000 kr per gennemsnitsfamilie. Vi madsviner i Julen, og vi skylder skylden på traditionerne. For det er Jul, det er cool – og nu skal der godt nok frådses.

Men hvorfor? Hvorfor køber vi os i armod i overdådig julemad, som vi alligevel ender med at smide ud? Hvorfor skal julebordet bugne af flæskesteg, sylte og sild i alle afskygninger, når vi alligevel ender med ikke at spise det op? Hvorfor skal vi leve op til de urealistiske forventinger, at der absolut skal være mindst fem slags sild og otte slags ost? Hvorfor skal vi absolut vise, at vi har mad nok, selvom at denne tradition hører til efterkrigstiden og ikke i et samfund anno 2011? Hvorfor skal vi absolut frådse – i stedet for at nøjes?

En af mine gode blog-læsere, Rita Simonsen fra 7362 Hampen, skrev for nylig:

”Har lige været til julefrokost - og sikke da en madspild. Jo, der blev en hel sort sæk fyldt med sild og div. tilbehør, steg, and, flæskesteg med tilbehør, risengrødsaftsovs, frugt og div. - alt i en hel sort sæk. Tænkte da godt nok at der kunne da godt have gået noget med hjem til vi andre, men nej.”

I denne højsæson for madfrådseri lancerede vores organisation i mandags oplysningskampagnen ”Undgå madspild i Julen” i samarbejde med Suhrs Madakademiet. Kampagnen har fået positiv modtagelse i landsdækkende aviser, radio og blandt befolkningen. Mange har fået øjnene op for Julens madfrådseri.

Vores vigtigste budskaber er: Lig ikke under for traditionens forventninger – dit julebord behøver ikke ligne et overflødighedshorn. Lad være med at stille al julemaden frem på bordet på een gang. Køb hellere kvalitet frem for kvantitet. Planlæg Julens mad – og brug resterne i dagene efter Julen.

Julen er tiden, hvor forventningerne er skuet op, præsset er enormt, og traditionen påbyder frådseri. Men bør vi leve med det? Er det traditionen, der bestemmer over os – eller er det egentligt os, der bør bestemme over traditionen?