onsdag den 21. december 2011

Jyllands-Posten - Vi har stadig overskud

af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad

bragt i Jyllands-Posten den 21. december 2011 -
http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2011/12/21/vi-har-stadig-overskud/


Soveposer, varmt tøj, huer, handsker og fire store paller med god overskudsmad blev i sidste uge kørt ud til Københavns hjemløse. Aktionen var blevet planlagt i månedsvis forinden og kulminerede i en tre timers velsmurt maskine af transport, logistik, frivillige og masser af velvilje. 3×34 Transport indsamlede sammen med os alle goderne og kørte det hele ud til Dansk Røde Kors’ herberg De Hjemløses Hus på Nørrebro i København.

Især i denne tid har mange hjemløse hårdt brug for varmt tøj, mad og soveposer. Forskellige sponsorer samt Johnny Reimar donerede maden og alt det øvrige. Jeg oplevede mange mennesker og virksomheder, der uden tøven tilbød at bidrage til arrangementet. Tak til jer!

I det hele taget oplever jeg (hvis jeg bare leder en smule) vilje til omstilling, vilje til at hjælpe vores medmennesker, vilje til at dele og vilje til at udnytte de ressourcer, som vi i forvejen har. Dette oplever jeg i mange samfundslag – alt fra unge studerende til ældre Hellerup-fruer. For nok ville nogle mene, at verden går under om præcis et år, den 21. december 2012 - men måske dét, der i virkeligheden går under, er vores forældede tankemønstre, som er fastlåste af egoistiske mekanismer og den udbredte stå-sig-selv-nærmest-attitude.

En dråbe i havet
Vores aktion var naturligvis kun en dråbe i havet, men ikke desto mindre gjorde netop dén dråbe så i det mindste en forskel for nogle af de socialt udsatte. Det er ikke første gang vi laver denne slags aktioner, og de spreder sig som ringe i vandet og har forårsaget flere donationer til danske herberger og varmestuer fra folk og firmaer, som har hørt eller læst om vores arbejde. Fordi velgørenhed faktisk virker selvforstærkende og inspirerende. Og den slags skal i øvrigt ikke nødvendigvis kun finde sted i Julen, og man behøver ikke at være en organisation for at gøre sådan noget - alle kan gøre en forskel for de svage.

Nogle vil sikkert mene, at myndighederne bør tage sig af de udsatte, når nu alle vi andre betaler de høje skatter som tilfældet er i Danmark. Og naturligvis kan man ikke tvinge sine medborgere at hjælpe deres medmennesker, da alle skal have lov til at gøre, hvad de har lyst til. Men heldigvis ER der tegn på mentalt, menneskeligt og socialt overskud i Danmark - også på trods af krisen. Overskud, som hvis det bliver brugt rigtigt, kan komme mange til gode.

Omstilling er i gang
Jeg tror, at en slags madrevolution er under opsejling. I den engelske Tesco-kædes butikker har man indført specielle afdelinger for fødevarer, som skal sælges samme dag, og som man kan købe til nedsat pris. I de lokale svenske ICA supermarkeder indsamler de overskudsmad til herberger og varmestuer. Og i København formidler Københavns Fødevarefællesskab gode økologiske fødevarer i alle størrelser til lave priser. Og flere sociale hjælpeorganisationer er ved at starte op.

For selvom verden pt. ligger hårdt underdrejet i en økonomisk krise af dommedags-dimensioner, selvom klimaforandringer og voksende global usikkerhed truer, og på trods af Mig Mig Mig Generationen, ER der en ny bevidsthed på vej. En ny mentalitet med plads til hjertevarme, omsorg og omtanke. Eller rettere: Man har da i hvert fald lov til at håbe på det.

Og selv gøre lidt for at hjælpe det hele lidt på vej.

Rigtig glædelig Jul!