af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad
bragt
i Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske Næstved, Sjællandske Slagelse,
Nordvestnyt Holbæk/Odsherred, Nordvestnyt Kalundborg, Dagbladet
Ringsted, Dagbladet Køge og Dagbladet Roskilde den 23. september 2021 -
Ved at undgå madspild er du faktisk med til at løse hele fire problemer på een gang.
Et økonomisk problem
Madspild er penge ud af vinduet – dine penge. Ifølge estimat fra Landbrug & Fødevarer koster madspild danske husholdninger 13,5 milliarder kroner om året inkl. moms og afgifter. Og gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn smider mad ud for 7.200 kroner om året. På ti år er det altså en opsparing på 72.000 kroner.
Et klimaproblem
De 814.000 tons fødevarer, der årligt spildes i Danmark, svarer til syv gange vægten af Marmorkirken og 3,8 pct. af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes fra Danmark.
På verdensplanen er madspild og fødevaretab ifølge FN ansvarlig for 8-10% af verdens CO2-udledninger, svarende til 4,4 gigaton drivhusgasemissioner om året. For at sætte dette i perspektiv, hvis madspild og fødevaretab var et land, ville det være verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser – kun overgået af Kina og USA.
Et etisk problem
Der er alt for mange mennesker i verden, som har alt for lidt at spise. Selvom man ikke kan transportere sine madrester til Afrika, er det ansvarligt at have fokus på madspild.
Ifølge FN går omkring 8,9% af verdens befolkning – ca. 690 millioner mennesker – i seng på en tom mave hver eneste nat. Men man skal slet ikke så langt væk for at finde sultne maver. Ifølge Danmarks Statistik lever 250.532 mennesker i fattigdom i Danmark – af dem er 61.185 børn.
Et ressource problem
Madspild udgør en stor spild af ressourcer fra jord til bord – herunder vand, jord, energi, transport, arbejdskraft og hele denne proces som bidrager til unødvendige CO2-udledninger og derved global opvarmning og klimaforandringer.
I år 2050 runder verdens befolkning 9 milliarder mennesker – til den tid skal verdens fødevareproduktion ifølge FN øges med 70% for at efterkomme behovet. Reduktion af madspild og udnyttelse af den producerede mad er derfor blandt de centrale forudsætninger.
Med andre ord er du ved at forebygge og reducere dit madspild med til at løse hele fire problemer på een gang. Rigtig god national Madspildsdag – også til hverdag!